Резервации

Созопол | Хотел Алба | Слънчев бряг

Hotel_Alba_Sozopol_head_1.jpg

Созопол

На 70 км южно от хотел Алба се намира още един античен град, основан от древните гърци - Созопол, който е наследник на гръцката колония Аполония и заедно с Несебър е един от най-старите български градове.

Антична Аполония е едно от първите места на Балканския полуостров, където прониква християнството. Според преданията апостол Андрей на път за Скития преминава през Аполония, където покръства първите християни по българските земи. През последните години много нови археологически открития в града го превърнаха в своеобразен център на т. нар. поклоннически туризъм.

Български археолози откриха през 2010 г. изящен мраморен реликварий, вграден в центъра на олтара на църква. Според мнозина това са мощи на Свети Йоан Предтеча. Откритието стана при разкопки на църквата „Свети Йоан Предтеча" на остров Свети Иван край Созопол. Освен мощите на Свети Йоан Кръстител в Созопол се съхраняват и частица от мощите на Свети Андрей, както и частица от кръста, на който е разпнат Исус Христос. 

Забележителност на Стария град са многото параклисчета, които могат да се срещнат почти навсякъде.

През 2011 г. градът стана победител в класацията "Чудесата на България".

В "Градския музей на античното изкуство" в Созопол са изложени много фигурални вази, цветни стъклени съдове, накити, амфори и котви. В града можете да разгледате още музей “Тракийски хан” и музеен комплекс “Южна крепостна стена и кула”.
Поклоническият туризъм набира скорост в Созопол с откритите погребения на средновековни вампири, коитоса сред най-новите забележителности на града. Археолозите откриха прободени с железни колове в гърдите останки. Средновековните жители на града са смятали, че по този начин ще попречат на телата да се превърнат в живи мъртъвци.